Als er deels schaduw op je dak valt, zijn zonnepanelen onmogelijk

Dit is geen fabel, maar ook geen feit. Schaduw is namelijk een belangrijke factor bij de plaatsing van zonnepanelen. Wanneer je dak het gehele jaar in de schaduw staat, is het natuurlijk onmogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het komt echter ook voor dat een dak deels in de schaduw staat hierbij is het tijdstip van de beschaduwing cruciaal: geeft die schoorsteen maar een deel van het jaar en alleen in de vroege ochtenduren schaduw, dan kun je prima zonnepanelen plaatsen.
Heb je een dak dat vaker in de schaduw staat, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar optimizers of micro-inverters. Deze zorgen er voor dat een zonnepanelen systeem optimaal functioneert, ook bij deels beschaduwing.
Maar…. als al deze verhalen niet kloppen, waarom heeft niet iedereen dan al zonnepanelen?
Dat is een vraag die wij ons ook vaak stellen! De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, hierdoor zijn ze stukken aantrekkelijker geworden.
Het financieel rendement op zonnepanelen is dan ook vele malen hoger dan het rendement op uw spaarrekening.

Zonnepanelen gaan maar kort mee

In tegenstelling tot veel apparaten, bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen. Deze onderdelen zorgen vaak voor slijtage en andere problemen. Dit is een van de voornaamste redenen waarom zonnepanelen tientallen jaren mee gaan. Sterker nog er zijn fabrikanten die garanderen dat de panelen na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als toen ze uit de fabriek kwamen.